Reklama

Wyszukaj przepis

Boczniakowo - pieczarkowa.

Witajcie w sobotę jak wam mija dzień, jakie macie plany obiadowe ? u nas dziś przepyszna zupka grzybowa z dwóch rodzajów grzybów czyli boczniaki i pieczarki. Nie wiem czy lubicie te akurat grzyby i takie kombinacje smakowe. My akurat bardzo lubimy te grzyby, z boczniaków robiłam już flaczki, również smażone w jajku i bułce lecz zupa podbiła serca moich domowników. Myślę że jeśli ta zupa zagości w waszych domach również się w niej zakochacie.

składniki :

600 g porcji z kurczaka,

125 g marchwi,

95 g korzenia pietruszki,

500 g grzybów boczniak,

500 g pieczarek,

1 łyżka liści selera,

3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

25 g natki pietruszki,

200 ml śmietany 30 %,

4 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 kostka magii 4 g,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ).


wykonanie : Na początek do garnka wlać dwa i pół litra wody, dodać umyte porcje rosołowe, korzeń pietruszki pokrojony w grubsze kółka oraz marchew również pokrojoną w kółka nie za cienkie. Gotować do miękkości mięsa na porcjach, w czasie gotowania się na średnim ogniu zdjąć powstałe szumowiny. Jak już mięso na porcjach jest miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy oraz przyprawę uniwersalną gotować do miękkości ziemniaków.

W czasie gotowania się wywaru rosołowego z ziemniakami, przygotować dwa rodzaje grzybów czyli boczniaki oraz pieczarki. Z boczniaków i pieczarek usunąć nóżki, boczniaki zalać gotującą się wodą ( nie będą wtedy w zupie gumowate lecz mocno miękkie ), sparzone przelać na durszlak aby ociekły z wody i ostygły. Pieczarki oczyścić i pokroić na plasterki, zaś ostudzone boczniaki pokroić w paseczki.




Gdy ziemniaki w wywarze są już dość miękkie wyjąć porcję rosołowa aby ostygła. Do wywaru z ziemniakami dodać przygotowane boczniaki i pogotować na wolnym ogniu do ich miękkości w czasie gotowania dodać kostkę magii ( jeśli ktoś nie lubi można pominąć ). Jak już w zupie boczniaki są mięciutkie dodać pokrojone pieczarki chwilę pogotować następnie dodać liście pokrojone selera i nadal gotować na wolnym ogniu do czasu miękkości pieczarek.


W między czasie gdy zupa gotuje się na wolnym ogniu już z grzybami, wtedy oskubać mięso z ostudzonych porcji czyli mięso oddzielić od kości. Gdy już pieczarki dodane jako drugi grzyb są miękkie dodać oczyszczone od kości mięso chwilkę zagotować, następnie wlać śmietanę zamieszać i zagotować na bardzo wolnym ogniu.


Jak już zupa ze śmietaną pogotowała się przez chwile na małym ogniu wtedy drobno wkroić świeżą natkę pietruszki, zamieszać lekko zagotować i zdjąć z ognia. Gotująca się zupa tak pachnie w całym domu że nie można się jej oprzeć i najchętniej to już z garnka by się ją jadło 😂.
Ugotowaną jeszcze gorąca zupę nalewać do salaterek i zajadać, można posypać szczyptą czarnego mielonego pieprzu. Zupa nie chwaląc się wyszła tak smaczna że została zaledwie jedna chochla zupy, to chyba znak że naprawdę im posmakowała, a za mną zupa grzybowa właśnie taka chodziła od dłuższego czasu i w końcu wychodziła. Jeśli nie uznajecie śmietany można ją pominąć, ja bardzo lubię ze śmietaną i musi koniecznie być dużo zielonego.












Komentarze

Popularne posty