Reklama

Wyszukaj przepis

Kluski kładzione mięsne.

Lubicie kluchy różnego rodzaju ? Z miłą przyjemnością podam wam dziś przepis na szybkie w przygotowaniu kluski pszenne z dodatkiem mięsa mielonego i natki pietruszki. Kluski są bardzo syte kilka sztuk i człowiek już najedzony. Takie kluski to szybkie rozwiązanie na jak najszybszy obiad zwłaszcza jak nie ma pomysłu co przygotować, takich klusek nauczył mnie mój dziadek i mama w biedzie często nam takie robiła abyśmy zaspokoili swój głód.

składniki :

800 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

3 szklanki mąki pszennej tortowej ( szklanka poj. 210 ml. ),

1,5 łyżeczki soli,

1,5 szklanki wody gazowanej,

3 łyżki kaszy manny,

20 g świeżej natki pietruszki.


wykonanie : Na początek do miski przełożyć mięso mielone z łopatki ( najlepiej gdy jest mielone przez sitko z drobnymi oczkami ), następnie dodać mąkę, sól, kaszę manną, wodę gazowaną oraz świeżo pokrojoną natkę pietruszki. Całość dokładnie wymieszać łyżką do połączenia się wszystkich składników ze sobą.

Gdy już mamy przygotowane ciasto na kluchy mięsne, wtedy do garnka wlać wodę posolić ją i wstawić do zagotowania. Jak osolona woda już się zagotuje na łyżkę nabierać niewielką ilość ciasta mięsnego i wkładać do gotującej się wody. Od czasu gdy kluchy wypłyną na wierzch gotować na wolnym ogniu około dziesięciu minut. Ugotowane kluchy wyciągać za pomocą łyżki cedzakowej. Jeśli ciasto wyda wam się za rzadkie dodać jeszcze z łyżkę kaszy manny choć mi wyszło w sam raz.
Kluski ugotowane podałam ze stopionymi skwarkami z boczku parzonego wędzonego. Można zajadać takie kluski z czym kto ma ochotę, można nawet zajadać z ulubionym sosem. Są bardzo syte smak w czasie jedzenia przypomina smak pulpetów. Jeśli ktoś lubi wymyślać tak jak ja to będzie zachwycony ich smakiem, u mnie pomysł i przypomnienie z dzieciństwa przyszło tuż przed zrobieniem obiadu.










Komentarze

Popularne posty