Reklama

Wyszukaj przepis

Karkówka duszona z dodatkiem warzyw

Witajcie co powiecie na taki obiad a mianowicie karkówka duszona w sosie własnym z dodatkiem mieszanki europejskiej czyli warzyw z tej właśnie mieszanki Obiad jest prosty i w miarę szybki do przygotowania a smak no cóż musicie sami sobie wyobrazić. Bardzo lubimy karkówkę lecz nie lubimy aby ją tylko usmażyć i jeść tak twardą jak podeszwa, dlatego postanowiłam ją poddusić, można również upiec w rękawie piekarniczym. Pamiętam jak moja mama zawsze robi karkówkę tak smaczną że rozpływa się w ustach lecz mama często piecze w swojej kuchni kaflowej oj smak z takiej kuchni potraw jest o wiele smaczniejszy niż pieczone w piekarnikach czy kuchenkach. Kto ma taką kuchnię na pewno się ze mną zgodzi.

składniki :

600 g karkówki wieprzowej,

1 płaska łyżeczka soli,

0,5 łyżeczki pieprzu czarnego,

1 łyżka oleju,

2 szklanki wody gotowanej ( szklanka pojemność 210 ml ),

3 ziarenka ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 płaska łyżka suszonej włoszczyzny ( mam od mamy ),

100 g warzyw z mieszanki europejskiej,

szczypta przyprawy uniwersalnej.


wykonanie : Karkówkę pokroić w plastry po dwa centymetry następnie obsypać solą i pieprzem wlać olej i dokładnie rozprowadzić sól z pieprzem i olejem po plastrach mięsa. Odstawić na dziesięć minut aby plastry łopatki przegryzły się z solą i pieprzem.

Gdy plastry łopatki odstały wyznaczony czas, dużą patelnię rozgrzać ułożyć na niej przygotowane plastry łopatki i na średnim ogniu podsmażyć z obu stron na rumiany kolor. Do podsmażonych wystarczająco plastrów łopatki wlać dwie szklanki przegotowanej gorącej wody, wsypać suszoną włoszczyznę oraz dodać ziela angielski i liść laurowy. Całość dusić pod przykryciem na małym ogniu do czasu wyparowania wody powinno zostać mniej więcej 2 - 3 łyżek wody.


Jak już z duszonej karkówki wyparowała dodana woda a karkówka jest mięciutka tak że aż się rozpada, wtedy dodać mrożone warzywa z mieszanki europejskiej doprawić szczyptą przyprawy uniwersalnej i jeszcze chwilkę poddusić pod przykryciem na wolnym ogniu do czasu aż warzywa będą miękkie i powstanie sosik  
Przygotowaną w sosie i warzywach karkówkę podałam z młodymi ziemniakami i koperkiem oraz surówką z kapusty pekińskiej z dodatkiem śmietany 18 %. Karkówka wyszła tak miękka że podczas jedzenia rozpływała się w ustach. Dla większej ilości osób w rodzinie wystarczy zwiększyć ilość składników. 









Komentarze

Popularne posty