Reklama

Wyszukaj przepis

Placki z cukinii z bułką tartą

Dziś na szybko wymyśliłam placki z cukinii z bułka już kiedyś robiłam a że bardzo zachciało nam się placków to szybciutko zamieszałam i usmażyłam były jako dodatek do wczorajszej zupy buraczkowej. Bardzo lubię cukinię mogę ją jeść w każdej postaci a jeszcze jak młodziutka to po prostu niebo w gębie jak to mówią. Placki szybko się przygotowuje a jeszcze szybciej znikają niż to możliwe. 

składniki:

720 g młodej cukinii,

3 jajka ( mam swoje od kur zielononóżek ),

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

0,5 łyżki soli drobnej,

8 - 9 łyżek bułki tartej,

3 czubate łyżki mąki pszennej,

2 łyżki jogurtu naturalnego,

olej do smażenia

wykonanie:

Przygotować cukinię umyć ją odciąć końcówki a następnie zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Do startej cukinii wbić całe jajka, wsypać mąkę i bułkę tartą oraz wsypać sól i pierz naturalny, dodać jogurt. Wszystko dokładnie wymieszać za pomocą łyżki do połączenia się wszystkich składników ze sobą, odstawić na piętnaście minut aby cukinia wsiąknęła w siebie bułkę tartą

Jak już ciasto z cukinią odstało swój czas na patelnię wlać oleju tyle aby zakryło dno patelni lekko go rozgrzać i nakładać po łyżce przygotowanego ciasta, w czasie gdy ciasto zacznie z góry się ścinać przełożyć na drugą stronę. Placki smażyć z obu stron na średnim ogniu do ładnego zarumienienia się placka. Usmażone układać na talerzu


Usmażone placki podałam tak jak lubimy z cukrem i kwaśną śmietaną a jako dodatek do placków była wczorajsza zupa buraczkowa, żal było ją wylać tak wyszła smaczna a prawdę mówiąc dziś była jeszcze smaczniejsza jak odstała w lodówce. Placki można podawać z czym lubicie można do nich dodać również cebulę


Komentarze

Popularne posty