Reklama

Wyszukaj przepis

Sernik pulchny jak mgiełka na herbatnikach

No i mamy pierwszy dzień Wielkanocny z tej właśnie okazji upiekłam dwa serniki dziś podam wam jeden z nich a na wieczór może podam drugi bo jest podobny lecz jednak trochę inny. trochę go wymyśliłam i przerobiłam z innego mego przepisu i nie żałuję bo wyszedł przepyszny i delikatny jak chmurka lub mgiełka kto jak woli.

składniki : 

1 kg twarogu w wiaderku ( u mnie Vitello ),

60 g miękkiego masła prawdziwego,

8 jajek rozmiar M,

2 budynie kokosowe 35 g każdy http://www.winiary.pl/,

1 szklanka cukru ( szklanka poj. 210 ml ),

1 puszka brzoskwiń w syropie 820 g,

40 sztuk herbatników.


wykonanie : Do miski dodać żółtka oddzielając białka, wsypać cukier i zmiksować na gładką masę jajeczną czyli tak zwany kogel - mogel. Jak już mamy dokładnie zmiksowana masę jajeczną wtedy dodać miękkie masło o temperaturze pokojowej i zmiksować do połączenia się masła z masą. Kolejny krok to wsypać proszek budyniowy miksując do połączenia się całości.



Gdy już mamy całość składników zmiksowaną przełożyć twaróg z wiaderka i także zmiksować. Następnie z brzoskwiń odlać syrop i pokroić brzoskwinie w kostkę dodać je do zmiksowanych jajek z twarogiem i wymieszać aby brzoskwinie połączyły się z twarogiem. Białka zmiksować ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmiksowaną pianę z białek dodać do całości i wymieszać całość drewnianą łopatką. Jeżeli ktoś nie lubi owoców można je całkowicie pominąć.


Jak już mamy przygotowaną masę sernikową, herbatniki wyłożyć w blaszce 35 * 25 wyłożonej papierem do pieczenia, na herbatniki przełożyć całą masę serową, na masę ułożyć herbatniki wciskając je w twaróg. Przygotowane ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 180 stopni i piec 55 minut, na dno piekarnika postawić w naczyniu żaroodpornym wodę. 15 minut przed końcem pieczenia nakryć folią aluminiową aby nie spaliły się herbatniki. Upieczony sernik pozostawić przez 15 minut w uchylonym piekarniku, następnie go wyjąć i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem lub  polać polewą czekoladową.




Upieczony i ostudzony sernik wyszedł tak smaczny że aż rozpływa się w ustach. Polecam upieczenie tego sernika bez owoców będzie równie smaczny jak z owocami ponieważ z owocami jest bardziej wodnisty. Ciasto pieczemy na drugiej półce od dołu piekarnika bez termo - obiegu, a postawienie wody w pojemniku pod sernikiem sprawiło to że sernik nie opadł. Sernik rodzince oraz przyjaciółce bardzo smakował.









Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne posty