Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa gołąbkowa.

Jeśli nie macie pomysłu na pyszną zupkę zapraszam do zapoznania się z moim przepisem. Mam dla was kolejny pyszny przepis na zupę którą dziś przygotowałam a pomysł przyszedł nagle z racji tego że miałam niewiele mięsa mielonego. Uwielbiam gotować zupy z racji tego że mój mąż jest smakoszem właśnie zup i najlepiej gdy gotowane na sporej ilości mięsa, wtedy jest szczęśliwy bo najada się do syta. Moja zupa nie jest skopiowana z czyjegoś przepisu sama sobie tak wymyśliłam brałam przykład z gołąbków które wykonuję.

składniki :

375 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej,

230 g kapusty młodej słodkiej,

1 marchew 100 g,

1 mały korzeń pietruszki,

6 ziaren ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

2 łyżki suszonych warzyw,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

3 małe cebule,

2 łyżki oleju,

6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków ),

1 łyżka majeranku,

1 koncentrat pomidorowy 30 % 160 g,

3 łyżki śmietany 18 %,

1 łyżeczka cukru.


wykonanie : Do garnka wlać 1,5 litra wody, wkroić dowolnie marchew, korzeń pietruszki, wsypać przyprawę uniwersalną, można wkroić por, dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, wsypać suszoną włoszczyznę, dodać ziela angielskie oraz liść laurowy. Całość zagotować a następnie na wolnym ogniu gotować do miękkości ziemniaków. W trakcie gotowania się wywaru warzywnego z ziemniakami przygotować mięso, na patelnie wlać olej dodać cebulę pokrojona w drobną kostkę podsmażyć ją na rumiano dodać mięso mielone i podsmażyć do czasu aż nie będzie surowe.



Jak już ziemniaki w wywarze warzywnym są dość miękkie a mięso podsmażone. Przełożyć je do gotującego się na wolnym ogniu wywaru i gotować przez chwilę do miękkości dodanego mięsa podsmażonego. W trakcie gotowania się na wolnym ogniu zupy dodać pół łyżki majeranku i nadal gotować a w międzyczasie poszatkować kapustę.


Gdy dodane mięso jest już w zupie miękkie dodać poszatkowaną kapustę i gotować na bardzo wolnym ogniu do jej miękkości. W czasie gotowania się zupy z kapustą przygotować sos pomidorowy a mianowicie do salaterki przełożyć koncentrat pomidorowy, wsypać cukier, dodać śmietanę i gorący wywar z zupy, wymieszać dokładnie łyżką aby wszystko się połączyło ze sobą i aby nie było grudek ze śmietany.


Gdy kapusta w zupie jest już miękka ( a długo jej nie trzeba gotować gdy jest młoda ) wlać przygotowany sos pomidorowy zamieszać i lekko zagotować. Na koniec gotowania dodać jeszcze pół łyżki majeranku, zamieszać i również lekko zagotować, zdjąć z ognia.


Zupa gołąbkowa wyszła tak smaczna że prawie nic nie zostało tylko dwie małe chochelki. Zupa smakuje identycznie jak gołąbki z tym że są jeszcze ziemniaki. Podając zupę polecam dodać do niej świeżo zmielony pieprz czarny oraz kilka kropel oryginalnej przyprawy magii smakuje rewelacyjnie. Jeżeli ktoś nie toleruje śmietany można pominąć i zrobić zupę bez dodatku śmietany.









Komentarze

Popularne posty