Reklama

Wyszukaj przepis

Bułki drożdżowe z dżemem malinowym

Hej hej właśnie jestem u przyjaciółki w Słupsku bardzo zapragnęła abym upiekła jej moje słynne bułki drożdżowe, długo nie czekałam aby spełnić jej marzenie tak więc wstałam rano i od razu wzięłam się za przygotowanie tych bułeczek. Samo przygotowanie zajęło mi niespełna piętnaście minut, reszta czasu około godziny to formowanie - przygotowanie oraz czas wyrastania z piętnaście minut i oczywiście reszta czasu to pieczenie, Bułki wyszły przecudne jak to przyjaciółka powiedziała " piękniejsze jak ze sklepu " no i wyrośnięte jak z obrazku 

składniki :

3 szklanki mąki pszennej - szklanka poj. 210 ml,
7 łyżek ciepłej wody,
2 jajka rozmiar M,
3 łyżki śmietany 18 %,
1 łyżka masła prawdziwego,
1 opakowanie drożdży suszonych 7 g,
4 łyżki cukru

dodatkowo :

1 mały słoik dżemu malinowego
1 całe jajko,
1 łyżka mleka,
1 łyżeczka czarnuszki

wykonanie : Do miski wsypać mąkę przez środek zrobić dołek i wsypać w niego suszone drożdże na drożdże wsypać łyżeczkę cukru i mąki, zalać ciepłą wodą, po bokach mąki wsypać cukier, dodać całe jajko oraz śmietanę. Tak przygotowane pozostawić na chwilę pod ściereczką aby drożdże zaczęły pracować
Gdy już jest widoczna gołym okiem praca drożdży wtedy całość wyrobić za pomocą rąk na jednolitą gładką masę do czasu aż ciasto zacznie odklejać się od brzegów miski. Po tym czasie łyżkę masła roztopić i schłodzić aby nie było gorące, dodać do ciasta i wyrabiać do momentu aż całe dodane masło wchłonie się w ciasto i będzie jednolite i gładkie
Z przygotowanego ciasta odrywać małe kawałki ciasta rozpłaszczyć go w dłoniach, na to położyć solidną łyżeczkę dżemu swojskiego malinowego lub kto jaki ma ochotę i posklejać w formie pierogów aby dżem nie wyciekł. Następnie uformować ładą okrąglutką bułeczkę
Uformowane bułeczki ułożyć 
na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia posmarować roztrzepanym jajkiem z mlekiem posypać delikatnie czarnuszką i pozostawić na chwilę aby podrosły, Następnie piekarnik rozgrzać ustawiając temperaturę na 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika do ładnego zarumienienia bułeczek, po upieczeniu pozostawić na blaszce do całkowitego ostygnięcia


Bułeczki wyszły tak smaczne i pulchne że rozpływały się w ustach a swojski kwaskowaty smak dżemu malinowego świetnie skomponował się ze słodkimi bułeczkami. Takie słodkości nadadzą się z pyszną kawą jak również z gorącym mlekiem lub kakao kto jak lubi. Jeśli zechcecie skorzystacie z tego przepisu a ja zapewniam że na pewno się nie zawiedziecie zatem polecam gorąco













Komentarze

Popularne posty