Reklama

Wyszukaj przepis

Kotlety rybne

Są może osoby z obserwujących moje poczynania kulinarne które lubią łowić rybki lub mają do nich dostęp ? Podam wam prosty przepis na przepyszne kotlety rybne z ryb karasek. Są to najprostsze i najszybsze a do tego najsmaczniejsze kotlety z ryb złowionych na stawie, lecz co najważniejsze to to aby nie były łapane na bagnistych stawach ponieważ bardzo będzie kotlety czuć mułem a tego byśmy nie chcieli

składniki :

880 g karasek świeżo złowionych,

250 g słoniny wieprzowej,

10 łyżek bułki tartej,

2 jajka rozmiar L,

0,5 łyżeczki pieprzu naturalnego,

1 płaska łyżka soli drobnej,

1 średniej wielkości cebula,

2 duże ząbki czosnku,

50 ml wody przegotowanej,

0,5 łyżki przyprawy ziarenka smaku,

olej do smażenia


wykonanie : Przygotować świeżo złowione ryby wypatroszyć je i oczyścić z łusek, następnie dokładnie umyć i osuszyć za pomocą durszlaka aby ociekły z nadmiaru wody. Przygotowane ryby razem z ogonami i płetwami zmielić czterokrotnie maszynką do mięsa, za czwartym razem zmielić je razem z pokrojoną na kawałki słoniną



Do już zmielonych ryb i wylaniu z nich nadmiaru soku wbić całe jajka, wsypać bułkę tartą, sól, pieprz naturalny oraz cebulę pokrojoną w drobną kostkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dokładnie wyrobić - wymasować za pomocą ręki do połączenia się wszystkich dodanych składników, masa powinna być zwarta nie luźna
Jak już mamy przygotowaną masę rybną wtedy na patelnię wlać około pół szklanki oleju i go rozgrzać, następnie w dłoniach  formować dowolnej wielkości kotlety 
( można ręce lekko zwilżyć wodą ). Uformowane układać na rozgrzanym oleju i smażyć z obu stron na średnim ogniu na ładny brązowy kolor


W trakcie gdy smaży się pierwsza partia kotletów do garnka wlać przegotowana wodę i wsypać ziarenka smaku, zagotować na małym ogniu a następnie ułożyć usmażone kotlety, jak już wszystkie mamy w garnku wtedy nakryć pokrywką i dusić przez 10 minut co jakiś czas podrzucając garnkiem aby te z dołu znalazły się na górze i na odwrót. Uduszone zdjąć z ognia i pozostawić do ostygnięcia lecz można również zajadać gorące. Jak lekko przestygną przełożyć do pojemnika


Kotlety rybne ze świeżych ryb świetnie nadają się jako dodatek do drugiego dania jak również jako dodatek do kanapek. Kotlety wyszły bardzo smaczne i delikatne mocno pachnące dodanym czosnkiem. Mąż uwielbia łowić rybki a że były fajne małe to postanowiłam zrobić mu kotlety które uwielbia









Komentarze

Popularne posty