Reklama

Wyszukaj przepis

Rosół na skrzydłach indyczych z ziemniakami

Jak dziś u was prezentowało się menu obiadowe ? U nas dziś z przewagą głosów zawitał rosół zna skrzydłach indyczych z ziemniakami który moja rodzina właśnie tak uwielbia. Większość zaraz skomentuje fuj itp. bo tak mam właśnie na grupach że to nie rosół bo z ziemniakami że rosół to tylko z makaronem i to własnej roboty, nie wierzę że wszyscy ci którzy tak mi komentują zawsze robią swojski makaron do rosołu i że rosół to tylko i wyłącznie z trzech różnych mięs. Gotowałam już różne rosoły i z różnego rodzaju mięs i moim zdaniem prawie wszystkie smakują jednakowo choć najsmaczniejszy mimo wszystko jest ze swojskiego mięsa czyli z kaczki, gęsi czy kury a po za tym najważniejsze aby rosół był gotowany z sercem a przede wszystkim na bardzo wolnym ogniu

składniki :

1,5 kg skrzydeł z indyka - 2 duże sztuki,

1 mały korzeń pietruszki,

2 średnie marchewki,

5 ziaren ziela angielskiego,

1 duży liść laurowy,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

2 oryginalne kostki magii - 4 g każda,

1 mała lub pół dużej cebuli,

1 łyżeczka pieprzu naturalnego,

1 duży ząbek czosnku,

1 kwaśne jabłko,

2 łyżeczki przyprawy uniwersalnej lub dowolnego ekstraktu z solą,

1 kawałek pora - część zielona,

2 solidne łyżki natki pietruszki - można pominąć


wykonanie : Do garnka wlać dwa litry wody, dodać podzielone na części skrzydła indycze, marchew oraz korzeń pietruszki pokrojone dowolnie, suszoną włoszczyznę, ziela angielskie oraz liść laurowy podzielony na części. Zagotować  i od razu zmniejszyć gaz tak aby wywar tylko pyrkotał , zdjąć powoli powstałe w czasie gotowania szumowiny a następnie podczas gotowania wsypać przyprawę uniwersalną i dodać przekrojony na pół por

Jak już wywar z warzywami gotuje się co najmniej dwie godziny i mięso zaczyna być miękkie wtedy dodać pokrojoną natkę pietruszki chyba że ktoś nie lubi wtedy pominąć i gotować nadal na jak najmniejszym ogniu wtedy rosół będzie klarowny nie mętny, doprawić według swego smaku przyprawą uniwersalną lub solą i tak gotować kolejną godzinę, dodać kostki magii oraz cebulę opaloną. Gdy na wywarze robi się taka jakby skórka a mięso zaczyna się rozpadać dodać jabłko kwaśne przekrojone na pół, chwilę jeszcze pogotować do miękkości jabłka. Wyłączyć gaz i dodać czosnek pokrojony w drobną kostkę. Dodanie jabłka do rosołu z mięsa indyczego przełamuje jego słodkawy smak z tym że jabłko musi być kwaśne


Ugotowany aromatyczny rosół na mięsie indyczym wyszedł bardzo smaczny i klarowny przezroczysty jak łza, podałam go z ziemniakami ugotowanymi osobno jak za czasów mojego dzieciństwa moja rodzina tak uwielbia najbardziej, dodatkiem do podanego rosołu były kawałki mięsa ze skrzydeł indyka gotowane w rosole dodatkowo można dodać świeżej natki pietruszki jeżeli ktoś lubi











Komentarze

Popularne posty