Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa ogórkowa z ogórkami krojonymi w kostkę

Jak tam u was przygotowania świąteczne ? U mnie jakoś opornie jeszcze źle się czuję po mimo brania antybiotyku na zatoki nadal mnie bolą, ale mam nadzieję że się wszystko unormuje a co najlepsze w tej chorobie to fakt że rzuciłam palenie i jestem z tego bardzo dumna. Dziś na obiad naszykowałam zupę ogórkową lecz inaczej niż tradycyjną a to dlatego że nie tarte ogórki a pokrojone w drobną kostkę i podsmażone na maśle, tak przygotowana ogórkowa ma bardziej wyrazisty smak a i ładnie wygląda w talerzu 

składniki:

1 kość schabowa na zupę 250 g,

1 średnia marchew,

1 mały korzeń pietruszki,

1 mały kawałek selera,

1 mały kawałek pora,

8 średnich ziemniaków,

2 łyżki suszonej włoszczyzny,

6 średnich ogórków kiszonych swojskich,

3/4 szklanki soku z ogórków,

1 łyżka masła,

2 - 3 łyżeczki przyprawy uniwersalnej,

150 ml śmietany 30 %,

1 łyżeczka cukru,

6 ziarenek ziela angielskiego,

1 liść laurowy,

1 mały kawałek tłuszczu z gęsi lub pół łyżki smalcu z gęsi

wykonanie:

Do garnka wlać półtora litra wody dodać kość schabową, tłuszcz gęsi oraz warzywa pokrojone dowolnie, zagotować i zmniejszyć gaz gotować na wolnym ogniu do miękkości mięsa na kości w czasie gotowania zebrać powstałe szumowiny. Jak już mięso na kości schabowej jest prawie miękkie wtedy dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz suszoną włoszczyznę i gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków nie solić ani nie doprawiać wywaru przed dodaniem ogórków

W czasie gdy wywar gotuje się z ziemniakami wtedy przygotować ogórki a mianowicie pokroić je w drobną kostkę. Pokrojone przełożyć na patelnię z roztopionym masłem i podsmażyć je do czasu aż zmienią kolor i wyparuje z nich lekko sok


Gdy już ziemniaki w wywarze są już wystarczająco miękkie a ogórki mamy przygotowane wtedy przełożyć usmażone ogórki do wywaru wlać kwas z ogórków ale tylko pod warunkiem że lubicie kwaśną zupę, chwile pogotować do miękkości ogórków następnie doprawić przyprawą uniwersalną według swego smaku, po chwili wlać śmietanę oraz wsypać łyżeczkę cukru dla lepszego smaku zupy lekko zagotować. Po wyłączeniu ognia dodać ziela angielskie oraz liść laurowy zamieszać i odstawić na chwilę aby zupa przeszła aromatem ziela i liścia


Zupa ogórkowa po ugotowaniu jest bardzo smaczna i aromatyczna, pachnie bardzo mocno ogórkami moim zdaniem bardziej niż gdy jest gotowana z tartymi ogórkami a i w zupie mocniej czuć ogórka niż z tartymi. Jeżeli lubicie zupę ogórkową to serdecznie polecam ten sposób będziecie po prostu zachwyceni


Komentarze

Popularne posty