Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Babka ziemniaczana inaczej, czyli szybsza wersja

Składniki: 1,200 kg ziemniaków (już obranych),1 duża cebula,2 jajka,100 g boczku,3 krótkie pętka kiełbasy dowolnej,1 mały pęczek szczypioru,1 płaska łyżka soli,szczypta pieprzu czarnego,2-3 łyżki oleju,2 łyżki śmietany.
Wykonanie: Obrane, umyte i osuszone ziemniaki zetrzeć na tarce jarzynowej.Następnie na suchą patelnię dodać boczek pokrojony w kostkę, cebulę w kostkę oraz kiełbasę oczyszczoną że skóry i pokrojoną w kostkę podsmażyć,Następnie dodać pokrojony szczypior i wszystko podsmażyć na rumiano.Gdy już jest wszystko podsmażone, do startych ziemniaków dodać jajka oraz sól i pieprz, wszystko wymieszać i dodać ostudzoną podsmażoną kiełbasę, wszystko wymieszać łyżką.Do naczynia żaroodpornego na dno wlać olej z opisu, ułożyć przygotowaną masę.Wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 180 stopni i piec 2 godziny plus rozgrzanie piekarnika (u mnie 10 minut na rozgrzanie),0,5 godziny przed końcem posmarować śmietaną (jest bardziej chrupiąca skórka).Podawać kto z czym lubi u nas ze śmietaną kwaśną 12 %.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu