Reklama

Wyszukaj przepis

Barszcz ukraiński z ziemniakami.

składniki : kawałek mięsa z kością, 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości, ja lubię gęste zupy ), słoik 390 g buraczków czerwonych, dowolna przyprawa w formie jarzynki ( mam z firmy Organic - Fabryka Smaku ), 1 puszka fasoli drobnej 240 g po odlaniu wody, 1 mała marchew, kawałek pora, 2 łyżki suszonych warzyw, 3 czubate łyżki śmietany 18 %, 1 łyżka natki pietruszki, 400 g młodej kapusty, cukier i ocet według swego smaku.
wykonanie : Do garnka wlać 2,5 litra wody dodać umyte mięso, pokrojoną dowolnie marchew oraz suszone warzywa, gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki i gotować do miękkości ziemniaków. Następnie gdy ziemniaki są już miękkie dodać poszatkowaną kapustę i chwilę pogotować do jej miękkości. Jak kapusta jest miękka dodać fasolę, zagotować. Po chwili dodać buraczki i zagotować, w międzyczasie rozrobić śmietanę z wywarem od zupy, zalać zupę zagotować. Na koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.

Komentarze

Popularne posty