składniki: 3 jajka,70 g drożdży,6,5 szklanki mąki,3/4 szklanki cukru,1,5 szklanki mleka,120 g margaryny,szczypta soli.
wykonanie: Gorące mleko, margarynę, drożdże, i łyżeczka cukru oraz mąki rozrobić i wstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Resztę składników dodać do większej miski dodać wyrośnięte drożdże wyrobić dokładnie ciasto postawić do wyrośnięcia.Gdy ciasto podwoi swoją objętość,Odrywać dowolne kawałki.I układać na garnku ze ścierką z gotującą się wodą.Pod przykrytą miską bułki parować 20 minut.Te są na słodko więc można je podawać np. z konfiturą lub jagodami leśnymi jak na zdjęciu.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz