Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Buraczki starte na zimę.

Buraczki starte na zimę.
składniki : 2,400 kg buraków czerwonych, 1 łyżka soli, 4 łyżki cukru, 0,5 szklanki octu, 0,5 łyżki pieprzu czarnego.
wykonanie : Buraczki umyć i ugotować na miękko ( buraczek dobrze ugotowany jest wtedy gdy przy obieraniu za pomocą rąk skórka sama schodzi ). Pokrojone na kawałki buraczki zetrzeć na tarce jarzynowej, dodać sól, cukier, ocet i pieprz dokładnie wymieszać, odstawić do puszczenia soków. Następnie wkładać do słoików i szczelnie zakręcić. Do dużego garnka lub kotła położyć ściereczkę ustawić słoiki i zalać wodą prawie pod pokrywkę. Wstawić do gotowania, od czasu zagotowania zmniejszyć ogień i pasteryzować 15 minut. Pozostawić na noc w garnku. Wyszło mi pięć słoików półlitrowych. Robię co roku tak samo i później mam do zup i surówek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu