Reklama

Wyszukaj przepis

Chrupiąca pizza



składniki na ciasto: 25 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suszonych,150 g ciepłej wody,0,5 łyżeczki cukru,2 szklanki mąki + 2 łyżki mąki na wyrobienie,1 łyżeczka soli,2 łyżki oleju.


wykonanie: Z drożdży, cukru, mąki i wody przygotować rozczyn, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski dodać mąkę i sól wymieszać,Następnie dodać wyrośnięty rozczyn, wymieszać łyżką,Pod koniec dodać olej i wyrabiać ręką aż ciasto będzie elastyczne i gładkie.Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto wyjąć na stolnicę i jeszcze pozagniatać.Blaszkę od piekarnika wyłożyć papierem i posmarować olejem,wyłożyć na środek kulę rozciągać po blaszce.Dodatki kto jakie lubi.Poczekać aż podrośnie z dodatkami.Następnie włożyć do piekarnika nagrzanego na 230 stopni i piec 30 minut, 5 minut przed końcem dodać ulubiony żółty ser starty na drobnych oczkach jarzynowych.Podawać z ketchupem lub kto z czym lubi.

Komentarze

Popularne posty