Reklama

Wyszukaj przepis

Czernina

składniki: Porcje kaczki,1 średnia marchew,1 liść pora,1 łyżka liści lubczyk - magii,1 korzeń pietruszki,2 łyżki natki pietruszki,5 ziarenek ziela angielskiego,1 duży liść laurowy,1 średnia cebula,2 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,2 łyżki cukru,ocet według swego smaku,1 szklanka krwi,1 czubata łyżka mąki.

wykonanie: Do garnka wlać 2 litry wody dodać porcje kaczki oraz wszystkie warzywa i podpaloną cebulę, ziele angielskie, liść laurowy, zagotować.Od czasu gdy się zagotuje gotować na wolniutkim ogniu co najmniej 4 godziny, w między czasie doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli, dodać liść lubczyk - magii, chwilę pogotować.Pod koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki.Następnie wstawić na szybki ogień i dodać wcześniej przygotowaną krew, mieszając cały czas aby krew się nie zważyła, (krew dokładnie wymieszać z mąką, ja krew rozrabiam z wodą, octem, i solą). Z krwią gotować czerninę jeszcze pół godziny.Robię tradycyjną ponieważ nie lubimy ze śliwkami itp. Podawać kto z czy lubi u nas najczęściej z ziemniakami lub makaronem.


Komentarze

Popularne posty