Reklama

Wyszukaj przepis

Flaczki z boczniaków

składniki: 

3 szklanki wywaru z gotowanego boczku,2 szklanki wody,400 g grzybów boczniak,1 średnia marchew,1 przyprawa do flaków Przyprawy Galeo,5-6 ziarenek ziela angielskiego,1 duży liść laurowy,2 łyżki natki pietruszki,1 czubata łyżka mąki.

wykonanie: 

Do garnka wlać wywar z boczku (lub ugotować według siebie wywar), dodać 1,5 szklanki wody oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości marchwi. Gdy marchew jest już miękka dodać umyte, osuszone i pokrojone w paski grzyby oraz ziele i liść laurowy, gotować na wolnym ogniu do miękkości grzybów. Następnie dodać nać pietruszki oraz przyprawę do flaków i jeszcze chwilkę pogotować. Pod koniec gotowania mąkę rozrobić w pół szklanki wody, zalać flaczki zagotować. Podałam z bułką.

Komentarze

Popularne posty