Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak z kwaśnej kapusty

składniki: Dowolny kawałek mięsa z kością,1 mała marchew,kawałek korzenia pietruszki,1 liść pora,5 ziarenek ziela angielskiego,2 małe liście laurowe,0,5 łyżki papryki wędzonej,1 łyżka pieprzu ziołowego,150 g boczku wędzonego,400 g kapusty kiszonej,2 łyżki majeranku,6-8 ziemniaków w zależności od gęstości kto jaką lubi.

wykonanie: Do garnka wlać 2 litry wody dodać mięso z kością, marchew, korzeń pietruszki i liść pora pokrojone dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach.Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, doprawić do smaku ulubioną przyprawą i gotować do miękkości ziemniaków.Gdy ziemniaki są już miękkie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną i również gotować do jej miękkości.W między czasie podsmażyć boczek pokrojony w kostkę, dodać do zupy oraz majeranek, paprykę, pieprz ziołowy i ziele angielskie z liśćmi laurowymi.Jeśli ktoś chce bardziej kwaśną niż jest wystarczy dodać około pół szklanki soku z kapusty, jak zupa jest za gęsta można dodać szklankę wody.

Komentarze

Popularne posty