Krupnik z kaszą pęczak
składniki: 6 szt skrzydełek,1 średniej wielkości marchew,1 szklanka kaszy pęczak,6-8 ziemniaków w zależności od gęstości,1 łyżka liści lubczyk - magii,2 łyżki natki pietruszki,1,5 łyżki ulubionej przyprawy z dodatkiem soli,4 ziarenka ziela angielskiego,1 liść laurowy,szczypta pieprzu czarnego.
wykonanie: Do garnka wlać 2 litry wody dodać skrzydełka oraz marchew pokrojoną dowolnie i pęczak namoczony na noc.Gotować do miękkości mięsa i kaszy,Następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości,Gdy ziemniaki są już miękkie dodać drobno pokrojony liść lubczyk - magii oraz ziele angielskie i liść laurowy, doprawić do smaku ulubioną przyprawą z dodatkiem soli.Na sam koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować.Uwielbiamy tą zupkę a do niej jest dobra nasolona wcześniej cebula.
Komentarze
Prześlij komentarz