Reklama

Wyszukaj przepis

Moja słynna kapusta kiszona z kaszą na oleju

Ta kapusta jest u mnie od lat jest bardzo smaczna, dla mnie bardzo smakuje z chlebem posmarowanym masłem.
 składniki: 3 kg kapusty kiszonej,1 szklanka kaszy jęczmiennej,1 duża cebula lub 2 mniejsze,1 łyżka czubata majeranku,1 łyżka przyprawy z dodatkiem soli,1 łyżka papryki czerwonej słodkiej,3/4 szklanki oleju,3 łyżki suszonych warzyw (mam swoje),1 łyżka cukru,6 ziela angielskie,2 liście laurowe,1 duży ząbek czosnku,płaska łyżeczka pieprzu czarnego.

wykonanie: Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać suszone warzywa, zagotować,Następnie dodać drobno pokrojoną kapustę kiszoną (nie obgotowywać, chyba że ktoś nie lubi bardzo kwaśnej).Gotować do miękkości kapusty, dodać ziele i liść oraz kaszę dolewając jeszcze szklankę wody, gotować na wolnym ogniu do miękkości kaszy,Dodać majeranek i doprawić do smaku przyprawą z dodatkiem soli.Na patelnię wlać olej z opisu, rozgrzać go dodać pokrojoną w kostkę cebulę usmażyć ją na rumiano.Wlać gotową cebulę razem z olejem do kapusty z kaszą,gotować, dodać olej, pieprz i paprykę słodką oraz ząbek czosnku posiekany drobno.Dalej gotować na wolnym ogniu.

Komentarze

Popularne posty