Reklama

Wyszukaj przepis

Moje pączusie




składniki: 6 szklanek mąki,100 g drożdży w kostce,1 szklanka cukru,5 jajek,0,5 szklanki ciepłej wody,2 łyżki octu,2 g olejku arakowego,140 g margaryny tortowej,olej w zależności od wielkości garnka,powidła śliwkowe lub inny gęsty dżem.

wykonanie: W kubku zrobić rozczyn z drożdży, wody, 1 łyżeczki mąki i cukru (pozostawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia).Do miski dodać mąkę oraz cukier, jajka, ocet, aromat oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy.Wszystko wyrobić dokładnie ręką.Następnie dodać rozpuszczoną margarynę i wyrabiać do wchłonięcia całej margaryny, na koniec dodając jeszcze pół szklanki mąki (ja używam Mąka Basia dla mnie najlepsza).Gotowe ciasto w rękę odrywać mały kawałek ciasta, nałożyć pół łyżeczki powideł śliwkowych lub innego dżemu i formować kulkę.Pozostawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju na bardzo wolnym ogniu z obu stron.Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować a jeśli ktoś lubi można polać polewą czekoladową lub polewą toffi.

Komentarze

Popularne posty