Reklama

Wyszukaj przepis

Ogórki w zalewie musztardowej.

 składniki :

 5 kg ogórków gruntowych małych ( jak duże przekroić na połówki lub plasterki ). Poukładać w słoikach do każdego dodać po 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ( może być mielony ).
 zalewa :

 2 szklanki octu, 2 litry wody, 0,5 kg cukru, 6 łyżek soli, zagotować. Wyłączyć gaz, dodać 10 łyżek musztardy sarepskiej, wymieszać i lekko przestudzić.
 wykonanie :

 Ogórki umyć, obrać. Zalewę ugotować wcześniej. Obrane ogórki nakładać do słoików, dodać ziela angielskie oraz pieprz, zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ściereczką, wstawić do gotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pasteryzować 5 minut. Po tym czasie postawić na ręczniku do góry dnem. Mój mąż uwielbia te ogórki.

Komentarze

Popularne posty