Ogórki w zalewie musztardowej.
składniki :
5 kg ogórków gruntowych małych ( jak duże przekroić na połówki lub plasterki ). Poukładać w słoikach do każdego dodać po 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ( może być mielony ).
zalewa :
zalewa :
2 szklanki octu, 2 litry wody, 0,5 kg cukru, 6 łyżek soli, zagotować. Wyłączyć gaz, dodać 10 łyżek musztardy sarepskiej, wymieszać i lekko przestudzić.
wykonanie :
wykonanie :
Ogórki umyć, obrać. Zalewę ugotować wcześniej. Obrane ogórki nakładać do słoików, dodać ziela angielskie oraz pieprz, zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ściereczką, wstawić do gotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pasteryzować 5 minut. Po tym czasie postawić na ręczniku do góry dnem. Mój mąż uwielbia te ogórki.
Komentarze
Prześlij komentarz