Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 16 sierpnia 2019

Ogórki w zalewie musztardowej.

 składniki : 5 kg ogórków gruntowych małych ( jak duże przekroić na połówki lub plasterki ). Poukładać w słoikach do każdego dodać po 5 - 6 ziaren ziela angielskiego i pieprzu ( może być mielony ).
 zalewa : 2 szklanki octu, 2 litry wody, 0,5 kg cukru, 6 łyżek soli, zagotować. Wyłączyć gaz, dodać 10 łyżek musztardy sarepskiej, wymieszać i lekko przestudzić.
 wykonanie : Ogórki umyć, obrać. Zalewę ugotować wcześniej. Obrane ogórki nakładać do słoików, dodać ziela angielskie oraz pieprz, zalać zalewą i szczelnie zakręcić. Wstawić do garnka ze ściereczką, wstawić do gotowania. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz i pasteryzować 5 minut. Po tym czasie postawić na ręczniku do góry dnem. Mój mąż uwielbia te ogórki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu