Reklama

Wyszukaj przepis

pierogi z jagodami.

składniki na ciasto : 4 szklanki mąki, 0,5 łyżeczki soli, 1,5 łyżki oleju, 1,5 szklanki gorącej wody.
wykonanie ciasta : Do miski dodać wszystkie składniki i za pomocą łyżki wymieszać produkty, następnie wyrobić ciasto ręką. Dodać olej i dalej wyrabiać, ciasto powinno być elastyczne, odstawić pod ściereczką aby ciasto odpoczęło. Po chwili ciasto podzielić na dwie części, rozwałkować każdą część osobno, wycinać kółeczka szklanką nakładać farsz i zlepiać pierogi. Do garnka z gotującą się wodą lekko osoloną wkładać pierogi i gotować od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 3 - 5 minut. Podałam z cukrem i kleksem śmietany. Z resztki ciasta zawsze robię pieroga giganta.
farsz jagodowy : 1 litr jagód świeżych, 4 łyżki cukru, 1 kisiel 30 g u mnie owoce leśne.
wykonanie farszu : Przebrane i umyte jagody osuszyć na durszlaku. Dodać do miski, dodając resztę składników z opisu. Wszystko ze sobą połączyć. Daję kisiel wtedy z pierogów nie ucieka sok.

Komentarze

Popularne posty