Reklama

Wyszukaj przepis

Placki drożdżowe z twarogiem


Składniki: 3,5 szklanki mąki,2 jajka,50 dkg drożdży (pół kostki),3/4 szklanki cukru,250 g twarogu,kilka kropel aromatu śmietankowego,1,5 szklanki mleka,olej do smażenia,cukier puder do posypania placków.

wykonanie: Wszystkie składniki dodać do miski.W pół szklanki mleka rozrobić rozczyn z drożdży, 1 łyżeczki cukru i mąki, pozostawić do wyrośnięcia.Gdy rozczyn jest już wyrośnięty dodać go do miski z produktami i wymieszać aby było luźne ciasto. (ja wyrobiłam ręką aby dobrze rozgnieść twaróg).Pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.W szklance z wodą moczyć łyżkę i nakładać na rozgrzanym oleju, smażyć na małym gazie z obu stron na brązowo (nie mogą się szybko smażyć ponieważ będą wtedy w środku surowe).Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem lub podawać jak kto woli.

Komentarze

Popularne posty