Reklama

Wyszukaj przepis

Pyszna drożdżówka ze śliwkami i kruszonką.


❤️❤️❤️. Do większej miski wrzucić w następującej kolejności:

-7 g drożdży suszonych, -1, 5 szklanki cukru, -kilka kropel aromatu cytrynowego,
-5 jajek(wcześniej roztrzepać widelcem),
-szczypta soli,
-1 szklanka zimnego mleka,
-1 szklanka oleju,
-5 szklanek mąki,
-około kilograma śliwek.


wykonanie :Odstawić bez mieszania na trzy godziny.Następnie mieszamy mikserem aż otrzymamy jednolitą masę. Wylać masę na blaszkę (dużą) wyłożoną papierem do pieczenia, śliwki wydrylować wyłożyć na ciasto górą do ciasta, posypać kruszonką, odstawić do wyrośnięcia. Piec w 180 stopniach przez około godzinę(ja sprawdzam patyczkiem, jak się nie klei czyli jest już gotowe). kruszonka  łyżki mąki, 2 łyżki masła, 2,5 łyżki cukru. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie łyżką lub widelcem.

Słynny przepis mojej wspaniałej koleżanki Honorata Orłowska, zagościł u nas na stałe, co raz zmienię coś w przepisie, ale ciasto jest bardzo smaczne i mało w nim pracy.


Komentarze

Popularne posty