Reklama

Wyszukaj przepis

Rogaliki drożdżowe z powidłami śliwkowymi



składniki: 4 szklanki mąki Basia,1 szklanka cukru,50 g drożdży,3/4 szklanki ciepłego mleka,3 jajka,60 g margaryny,kilka kropel aromatu arakowego,300 g powideł śliwkowych,1 jajko (do posmarowania rogalików),cukier kryształ (do obsypania rogalików).

wykonanie: Z ciepłego mleka, drożdży, 1 łyżeczki mąki i cukru zrobić rozczyn, postawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.Do miski dodać mąkę, cukier, jajka, aromat oraz wyrośnięty rozczyn drożdżowy, wyrobić ciasto.Gdy wszystko jest już połączone dodać rozpuszczoną margarynę i nadal wyrabiać aż wchłonie całą margarynę i ciasto będzie elastyczne.Kolejny krok to odciąć połowę ciasta blat wysypać mąką, uformować prostokąt, rozwałkować, wyciąć trójkąty,Na nie nakładać po pół łyżeczki powideł śliwkowych zwinąć.Posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać cukrem kryształ, pozostawić do wyrośnięcia.Piec w nagrzanym piekarniku ustawionym na 180 stopni 15 minut.

Komentarze

Popularne posty