Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

wtorek, 6 sierpnia 2019

Sernik jak ze sklepu wilgotny.


Dziś w kuchni eksperymentuje, w ten sposób wymyśliłam :
składniki na ciasto :

 3 łyżki miękkiego masła, 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 małe żółtka ( białka pozostawić do masy serowej ), 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki cukru.
masa serowa : 850 g twarogu, 5 żółtek, 8 białek, 2 budynie śmietankowe lub waniliowe, 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego, 0,5 szklanki oleju, 1 szklanka mleka, 1,5 szklanki cukru, szczypta soli ( do piany z białek ).
wykonanie : Wszystkie składniki na ciasto wyrobić ręką na gładką masę. Wyłożyć dno blaszki 34 * 24 wyłożonej papierem do pieczenia, po nakłuwać ciasto widelcem. Wszystkie białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Twaróg zmielić dodać jajka, budynie, mleko, cukier, olej, wanilię i wszystko dokładnie zmiksować. Następnie dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Gotową masę serową wylać na ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec do za rumienienia godzinę i 15 minut w zależności od piekarnika. Można posypać cukrem pudrem, polewą czekoladową lub lukrem. Ja nie lubię lukru więc po sypałam cukrem pudrem. Polecam sernik jest przepyszny.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu