Reklama

Wyszukaj przepis

Szczaw na zimę w słoiki

składniki: 1,5 kg szczawiu ogrodowego lub leśnego (miałam swój z ogrodu),5 łyżek soli.

wykonanie: Szczaw przebrać, oczyścić, umyć, odsączyć z wody, pokroić jak kto lubi ja kroję dość grubo. Nasolić, rękoma wymieszać z solą aż puści soki. Następnie wkładać do słoików uciskając, można wylać nadmiar wody, który powstaje gdy uciskamy szczaw. Włożyć słoiki do garnka z wodą(wody wlać do większe pół słoika).Od czasu zagotowania pasteryzować 15 minut, ostudzić w garnku, następnie wyciągnąć słoiki i postawić do góry dnem aby dobrze zassały, jak już będą całkowicie zimne wstawić do piwnicy.

Pewnie każdy tak robi, ale podzielę się swoją wiedzą, ja tak robię od lat bez żadnego oleju i jeszcze nigdy mi się nie zepsuł.

Komentarze

Popularne posty