Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z czerwonej soczewicy.

składniki : 200 g boczku wędzonego, 250 g soczewicy (połówki), 5 dużych ziemniaków, 2 małe marchewki, 1 łyżka majeranku, 4 ziela angielskie, 1 liść laurowy, 1 koncentrat pomidorowy 160 g, 1 łyżka ulubionej przyprawy z dodatkiem soli, 2 małe ząbki czosnku, szczypta pieprzu czarnego, 1 czubata łyżka natki pietruszki, 1 liść pora.

wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać dowolnie pokrojoną marchew, liść pora, zagotować. Następnie dodać opłukaną w zimnej wodzie soczewicę, pogotować z 10 minut. W między czasie na patelnię dodać boczek pokrojony w kostkę oraz drobno pokrojony czosnek i smażyć do czasu aż boczek się zarumieni, dodać do garnka z warzywami, następnie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i gotować do miękkości ziemniaków. Gdy ziemniaki są już miękkie dodać liść laurowy oraz ziele angielskie, majeranek i koncentrat pomidorowy, zagotować. Na sam koniec dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki oraz szczyptę pieprzu czarnego .Jeśli jest za gęsta można dola" gotowanej wody. Bardzo smaczna zupka polecam.

Komentarze

Popularne posty