Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

sobota, 14 września 2019

Ciasteczka kieszonki z marmoladą różaną.

Tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego, a że śliwkowe zjedzone, a ciasto francuskie miałam zakupione i marmoladę również więc zrobiłam :
 składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 200 g marmolady różanej, 1 jajko, olej do wysmarowania foremek.
 wykonanie : Gotowe ciasto przeciąć w poprzek po 8 cm i w zdłóż po 8,5 cm. Foremkę do babeczek posmarować olejem, kłaść przygotowane kwadraciki uformować jako babeczkę, w środek włożyć łyżeczkę marmolady i zamknąć kieszonki, na przemian dwa boki i kolejne dwa boki. Jajko roztrzepać widelcem. Przygotowane kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli ktoś spodziewa się większej ilości gości można zrobić z dwóch ciast francuskich. Z jednego ciasta  wychodzi 15 sztuk ciasteczek. Polecam dla dzieci i nie tylko.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu