Tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego, a że śliwkowe zjedzone, a ciasto francuskie miałam zakupione i marmoladę również więc zrobiłam :
składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 200 g marmolady różanej, 1 jajko, olej do wysmarowania foremek.
wykonanie : Gotowe ciasto przeciąć w poprzek po 8 cm i w zdłóż po 8,5 cm. Foremkę do babeczek posmarować olejem, kłaść przygotowane kwadraciki uformować jako babeczkę, w środek włożyć łyżeczkę marmolady i zamknąć kieszonki, na przemian dwa boki i kolejne dwa boki. Jajko roztrzepać widelcem. Przygotowane kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli ktoś spodziewa się większej ilości gości można zrobić z dwóch ciast francuskich. Z jednego ciasta wychodzi 15 sztuk ciasteczek. Polecam dla dzieci i nie tylko.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz