Ciasteczka kieszonki z marmoladą różaną.
Tak jakoś mnie naszło na coś słodkiego, a że śliwkowe zjedzone, a ciasto francuskie miałam zakupione i marmoladę również więc zrobiłam :
składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 200 g marmolady różanej, 1 jajko, olej do wysmarowania foremek.
wykonanie : Gotowe ciasto przeciąć w poprzek po 8 cm i w zdłóż po 8,5 cm. Foremkę do babeczek posmarować olejem, kłaść przygotowane kwadraciki uformować jako babeczkę, w środek włożyć łyżeczkę marmolady i zamknąć kieszonki, na przemian dwa boki i kolejne dwa boki. Jajko roztrzepać widelcem. Przygotowane kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli ktoś spodziewa się większej ilości gości można zrobić z dwóch ciast francuskich. Z jednego ciasta wychodzi 15 sztuk ciasteczek. Polecam dla dzieci i nie tylko.
składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 200 g marmolady różanej, 1 jajko, olej do wysmarowania foremek.
wykonanie : Gotowe ciasto przeciąć w poprzek po 8 cm i w zdłóż po 8,5 cm. Foremkę do babeczek posmarować olejem, kłaść przygotowane kwadraciki uformować jako babeczkę, w środek włożyć łyżeczkę marmolady i zamknąć kieszonki, na przemian dwa boki i kolejne dwa boki. Jajko roztrzepać widelcem. Przygotowane kieszonki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 30 minut w zależności od piekarnika. Jeśli ktoś spodziewa się większej ilości gości można zrobić z dwóch ciast francuskich. Z jednego ciasta wychodzi 15 sztuk ciasteczek. Polecam dla dzieci i nie tylko.
Komentarze
Prześlij komentarz