Reklama

Wyszukaj przepis

Fasolowa ze śmietaną.

Dziś miała być pieczarkowa, ale że mąż zerwał fasolę prosto z działki tak więc zmiana planów i jest :
 składniki : Dowolne mięso z kością, 1 duża marchewka, 4 małe korzenie pietruszki ( dodam że mam swoje ), 400 g dużej fasoli, 5 - 6 średniej wielkości ziemniaków, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 2 łyżki natki pietruszki, 1 mała śmietana ( dałam z Piątnica 18 % ), szczypta pieprzu czarnego, 1 mała gałązka liści selera.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew pokrojoną dowolnie, liść selera pokrojony oraz fasolę świeżą z działki ( ja mam kolorową dużą ) oczyszczoną ze strąków, gotować do miękkości mięsa i fasoli. Jak już fasola jest miękka dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do ich miękkości, doprawić do smaku przyprawą kto jaką uważa ( sól, jarzynka itp. ). W międzyczasie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy zalać gotującą się zupę, dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i nadal gotować na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodać szczyptę pieprzu czarnego, zagotować. Zupa wyszła przepyszna gdy dodaję śmietanę nie ma takich wzdęć 😂.





Komentarze

Popularne posty