Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak z młodej kapusty kiszonej.

 składniki : 2 dowolne kawałki mięsa z kością, 1 duża marchew, 250 g kapusty kiszonej, 4 plastry surowego boczku, 4 ziarenka ziela angielskiego, 2 małe liście laurowe, 1 mały kawałek liści pora i selera, 6 średniej wielkości ziemniaków, ulubiona przyprawa w formie jarzynki, 1,5 łyżeczki cukru, 1 łyżka majeranku.
 wykonanie : Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte mięso i marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liście laurowe oraz pokrojony liść pora i selera, gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki są już miękkie dodać pokrojoną kapustę oraz cukier i majeranek, doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki. W międzyczasie na patelni podsmażyć boczek pokrojony w kostkę. Boczek dodać bez tłuszczu do gotującej się w zupie kapusty i jeszcze chwilę ją po gotować. Z młodej kapusty zupa gotuję się o wiele szybciej. Podałam tak jak uwielbiam najbardziej czyli z pieprzem ziołowym.







Komentarze

Popularne posty