Reklama

Wyszukaj przepis

Kopytka.

Po wczorajszym kopaniu ziemniaków ledwo chodzę, no ale niestety jeść trzeba a że wczoraj na obiad celowo obrałam więcej ziemniaków tak że dziś są :
 składniki : 

730 g ziemniaków, 2 jajka, 10 czubatych łyżek mąki pszennej.
 wykonanie :

 Ziemniaki z dnia poprzedniego przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić, dodać jajka następnie mąkę i dokładnie wyrobić do połączenia się składników. Na stolnicę posypać mąkę, gotowe ciasto podzielić na dwie części i każdą osobno za pomocą rąk zrobić rulon, następnie ucinać kopytka. Na gotującą się osoloną wodę wkładać kopytka i od czasu wypłynięcia na wierzch gotować na wolnym ogniu około 2 - 3 minuty.








 moja ulubiona surówka z ogórków : 7 ogórków gruntowych średnich, szczypta soli, 5 łyżeczek cukru, 5 łyżek śmietany 18 %, 2 łyżki octu.
 wykonanie surówki : 

Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i wymieszać. Następnie dodać cukier i dobrze wymieszać, po chwili dodać śmietanę i ocet i wszystko razem ze sobą połączyć.
Kopytka podałam z żeberkami od mamy z dużą ilością czosnku.




Komentarze

Popularne posty