Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

poniedziałek, 30 września 2019

Krupnik z pęczakiem.

Dziś stwierdziłam nie gotuję bo mnie serce trochę kuje, lecz cóż zrobić za oknem plucha i głodne są nasze brzucha 😂.
 składniki : 0,5 kilograma serduszek, 1 średnia marchew, 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ), 0,5 szklanki kaszy pęczak, szczypta liści lubczyk - magii, 2 łyżki natki pietruszki, 3 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 1 łyżka liści selera.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte serduszka ( ja miałam mrożone ) oraz dobrze wypłukaną kaszę pęczak i marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości kaszy i serduszek. Gdy wszystko jest już dość miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz liść selera pokrojony, gotować do miękkości ziemniaków. Jak ziemniaki są już miękkie doprawić do smaku, vegeta domowa lub sól dodać natkę pietruszki i zagotować.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu