Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 25 września 2019

Krupnik.

Bardzo lubię zupy lepiej się nimi na jadam niż drugim daniem.
 składniki : 2 porcje rosołowe drobiowe, 2 większe marchewki, 1 duży korzeń pietruszki lub kilka małych, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 6 ziemniaków, 5 łyżek kaszy jęczmiennej średniej, 1 łyżka liści lubczyk - magii, 2 łyżki natki pietruszki, 4 plasterki korzenia selera, 1 gałązka liści selera.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte porcje rosołowe, marchew pokrojoną dowolnie, korzenie pietruszki i plastry selera oraz liść selera pokrojony drobno, gotować do miękkości mięsa i warzyw. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, kaszę oraz ziela angielskie i liście laurowe, gotować na wolnym ogniu do miękkości ziemniaków i kaszy. W międzyczasie dodać liść lubczyk - magii oraz doprawić do smaku solą lub kto jaką chce przyprawą. Jak już ziemniaki z kaszą są miękkie dodać natkę pietruszki pokrojoną, zagotować. Podałam ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego oraz obowiązkowo u nas na solona cebula.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu