Ogórkowa z ryżem bez śmietany.
Uwielbiam czasem wspominać czasy mojego dzieciństwa i dania które robił nasz dziadek i mama, mama to jeszcze do dziś gotuje takie zupy.
składniki :
składniki :
1 dowolny kawałek mięsa z kością, 1 duża marchew, 1 korzeń pietruszki ( u mnie kilka bo mam swoje ), 6 ziemniaków, 4 łyżki ryżu, 1 gałązka selera, 1 łyżka natki pietruszki, 1 - 2 łyżki cukru, 6 ogórków kiszonych, 1 szklanka soku z ogórków ( nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej ), 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy.
wykonanie :
wykonanie :
Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki w całości, liście selera pokrojone oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ryż, gotować do miękkości ziemniaków z ryżem. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Jak już ziemniaki są miękkie dodać starte ogórki z sokiem, doprawić do smaku, dodać cukier i chwilę po gotować na wolnym ogniu. Jak już ogórki są miękkie dodać natkę pietruszki i zagotować. Podałam ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Wyszła mi mocno kwaśna taka jaką lubię a tylko dlatego że ogórki mam swoje z tamtego roku.
Komentarze
Prześlij komentarz