Uwielbiam czasem wspominać czasy mojego dzieciństwa i dania które robił nasz dziadek i mama, mama to jeszcze do dziś gotuje takie zupy.
składniki : 1 dowolny kawałek mięsa z kością, 1 duża marchew, 1 korzeń pietruszki ( u mnie kilka bo mam swoje ), 6 ziemniaków, 4 łyżki ryżu, 1 gałązka selera, 1 łyżka natki pietruszki, 1 - 2 łyżki cukru, 6 ogórków kiszonych, 1 szklanka soku z ogórków ( nie koniecznie jeśli ktoś nie lubi mocno kwaśnej ), 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy.
wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte mięso, marchew pokrojoną dowolnie, korzeń pietruszki w całości, liście selera pokrojone oraz ziela angielskie i liść laurowy, gotować do miękkości mięsa na kościach. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę oraz ryż, gotować do miękkości ziemniaków z ryżem. W międzyczasie ogórki zetrzeć na tarce jarzynowej. Jak już ziemniaki są miękkie dodać starte ogórki z sokiem, doprawić do smaku, dodać cukier i chwilę po gotować na wolnym ogniu. Jak już ogórki są miękkie dodać natkę pietruszki i zagotować. Podałam ze szczyptą świeżo zmielonego pieprzu kolorowego. Wyszła mi mocno kwaśna taka jaką lubię a tylko dlatego że ogórki mam swoje z tamtego roku.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz