Polecam całym sercem to ciasto piekę go od 18 lat i zawsze wychodzi z każdym owocem. Moja rodzinka i przyjaciele są zachwyceni smakiem tego właśnie ciasta.
składniki : 3 jajka, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, szczypta soli, 3/4 szklanki oleju, 15 sztuk śliwek węgierek ( lub inne owoce ).
wykonanie : Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, olej, szczyptę soli można dodać również dowolny olejek, zmiksować wszystko na jednolitą masę, wstawić na 10 minut do lodówki. W międzyczasie przygotować śliwki czyli oczyścić je z pestek. Do wysmarowanej i wysypanej tartą bułką blaszki 40 * 12 wylać ciasto. Na ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 50 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka. Jeśli ktoś chce na dużą blachę wystarczy podwoić produkty.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Maj jak to maj pogoda nas nie rozpieszcza i często mamy przeziębienia tak jak właśnie ja obecnie na nic nie mam siły katar po pachy 😂😂😂😂...
-
Co tam u was ? dawno mnie nie było a to tylko dlatego że obecnie przebywam u córki aż w Grajewie, tak więc dzisiejszy obiad od niej z domu...
-
Mielone to najsmaczniejsze kotlety w Polskich rodzinach czyż nie ? mam dziś dla was mój kolejny pomysł na pyszne soczyste a zarazem syte kot...
-
Witam serdecznie w pochmurny i deszczowy wtorek jak dziś u was prezentuje się dzień obiadowy ? u nas krokiety mojego pomysłu. Została mi pas...
-
Chcecie przepis na moje wymyślone bułki drożdżowe ? a dlaczego wymyślony ponieważ nie zrobione na parze a gotowane w zwykłej wodzie, bułki w...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz