Reklama

Wyszukaj przepis

Wątróbka wieprzowa w sosie.

Oj jak ja uwielbiam wątróbkę ale wiem że są tacy co jej wręcz nie cierpią 😂.
 składniki : 1 kg wątroby wieprzowej, 2 łyżki czubate mąki, olej do smażenia, 1 średnia cebula, 2 szklanki wody, 1 łyżka suszonych warzyw, sól według swego smaku.
 wykonanie : Wątrobę pociąć na paski dowolnej grubości, dodać mąkę i wymieszać. Na patelnię wlać olej aby zakryło dno patelni ułożyć wątrobę i smażyć z obu stron na lekko brązowy kolor. W międzyczasie do garnka wlać wodę ze składników, dodać suszone warzywa i zagotować. Ułożyć usmażoną wątrobę i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem. W tłuszczu po wątrobie usmażyć cebulę na rumiano, dodać ją do duszącej się wątroby i cały czas dusić na bardzo wolnym ogniu. Gdy wątroba jest już miękka i zrobił się sos dopiero wtedy posolić według swego smaku. Obiad podałam z całymi ziemniakami oraz ogórek kiszony.









Komentarze

Popularne posty