Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 22 września 2019

Zapiekanka.

Dziś nie rosół jak u wszystkich bo miałam ochotę na coś innego tak więc zrobiłam :
 składniki : 900 g mięsa mielonego wieprzowego, 0,5 łyżki soli, 800 g ziemniaków, 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 średnia cebula, 5 łyżek oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1,5 szklanki wody.

 wykonanie : Ziemniaki obrać i umyć. Cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na rumiano. Mięso mielone na grubym sitku dodać do miski dodać jajko, bułkę tartą, pieprz oraz podsmażoną wystudzoną cebulę i wszystko razem wymieszać za pomocą ręki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, formować z mięsa większe pulpety, obłożyć ziemniakami, mogą być dwie warstwy. Ziemniaki już w naczyniu obsypać solą i pieprzem cytrynowym. W drugiej misce zrobić sos ze śmietany, wody i pasty pomidorowej ( pastę zrobiłam z pomidorów koktajlowych swoich ) dosolić do smaku. Zalać zapiekankę sosem przykryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec godzinę, po tym czasie piekarnik nastawić na 230 i piec nadal pod folią 45 minut. Następnie piekarnik nastawić na 250 stopni odkryć folię i piec jeszcze 30 minut. Podałam z papryką posoloną i obsypaną natką pietruszki.










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu