Dziś nie rosół jak u wszystkich bo miałam ochotę na coś innego tak więc zrobiłam :
składniki : 900 g mięsa mielonego wieprzowego, 0,5 łyżki soli, 800 g ziemniaków, 4 łyżki bułki tartej, 1 jajko, 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego, 1 średnia cebula, 5 łyżek oleju, 2 łyżki śmietany, 2 łyżki pasty pomidorowej, 1,5 szklanki wody.
wykonanie : Ziemniaki obrać i umyć. Cebulę podsmażyć na dwóch łyżkach oleju na rumiano. Mięso mielone na grubym sitku dodać do miski dodać jajko, bułkę tartą, pieprz oraz podsmażoną wystudzoną cebulę i wszystko razem wymieszać za pomocą ręki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem, formować z mięsa większe pulpety, obłożyć ziemniakami, mogą być dwie warstwy. Ziemniaki już w naczyniu obsypać solą i pieprzem cytrynowym. W drugiej misce zrobić sos ze śmietany, wody i pasty pomidorowej ( pastę zrobiłam z pomidorów koktajlowych swoich ) dosolić do smaku. Zalać zapiekankę sosem przykryć folią aluminiową i wstawić do zimnego piekarnika nastawić na 200 stopni i piec godzinę, po tym czasie piekarnik nastawić na 230 i piec nadal pod folią 45 minut. Następnie piekarnik nastawić na 250 stopni odkryć folię i piec jeszcze 30 minut. Podałam z papryką posoloną i obsypaną natką pietruszki.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
niedziela, 22 września 2019
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz