Reklama

Wyszukaj przepis

Żeberka w sosie pieczarkowym.

Dziś obiad późno bo niestety były sprawy do załatwienia, ale jest i to całkiem pyszny zrobiony z solą bez jarzynki choć mam swoją, bo są tacy co piszą że wszystkich truję. Przypominam że gotuję dla trzech osób :
 składniki : 600 g żeberek, 1 łyżka suszonych warzyw, 1 płaska łyżeczka soli, 0,5 łyżki przyprawy do żeberek, szczypta pieprzu czarnego, 300 g pieczarek ( u mnie wyszło 8 sztuk ), 1 czubata łyżka mąki, 2 łyżki śmietany dałam z Piątnica, 2,5 szklanki wody, 2 łyżki natki pietruszki, 2 łyżki oleju.
 wykonanie : Żeberka umyć, osuszyć, posolić i dodać pieprz, po chwili przyprawę do żeberek. Wszystko wymieszać i odstawić na jakiś czas aby przyprawy przeszły w mięso. Tak przygotowane żeberka podsmażyć na patelni z dwoma łyżkami oleju z obu stron na rumiano. Do garnka wlać 2 szklanki wody dodać suszone warzywa oraz sól zagotować i dodać podsmażone żeberka dusić pod przykryciem do czasu aż ubędzie szklanka wody. Po tym czasie dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki i nadal dusić. W pół szklanki wody rozrobić mąkę ze śmietaną aby nie było grudek. Zalać żeberka i zagotować, pod koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i również zagotować. Obiad podałam z całymi ziemniakami oraz surówką z kiszonej kapusty z cebulą czerwoną i papryką.











Komentarze

Popularne posty