Reklama

Wyszukaj przepis

Zupa z zacierką.

Z racji tego że nie lubię wyrzucać jedzenia, a zostało mi rosołu ponieważ gotuję tylko dla trzech osób, wymyśliłam zupkę można powiedzieć smak z dzieciństwa.
 składniki : 1 litr rosołu ( z dnia poprzedniego, z lodówki ), 0,5 litra przegotowanej wody, 2 średniej wielkości marchewki, kawałek pora część biała, 1 pęczek natki pietruszki, 6 łyżek mąki, 2 jajka, 6 - 8 ziemniaków.
 wykonanie : Z lodówki wyjąć rosół ( u mnie była aż galareta ), dodać przegotowaną wodę, marchew pokrojoną w kółeczka oraz pokrojony por i zagotować. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować na wolnym ogniu aby rosół nie zmętniał do miękkości ziemniaków. W międzyczasie do głębokiego talerza dodać mąkę i jajka z opisu, wyrobić widelcem ciasto. Gdy ziemniaki są już miękkie na widelec brać mały kawałek wyrobionego ciasta i kłaść na gotującą się zupę, doprawić solą do smaku i gotować jeszcze na wolnym ogniu około 20 minut do miękkości zacierek. Na sam koniec gotowania dodać drobno pokrojoną natkę pietruszki i zagotować. Zupa wyszła przepyszna.







Komentarze

Popularne posty