Sezon śliwkowy uważam za otwarty, uwielbiam śliwki węgierki w każdej postaci wczoraj upiekłam więc ciasto na dużą blachę.
składniki : 3 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 1,5 półtorej szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 30 sztuk śliwek węgierek.
wykonanie : Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Dodać resztę składników z opisu i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Wstawić na 10 minut do lodówki, w międzyczasie przygotować śliwki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać całe ciasto, na ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 80 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka. Po wyjściu z piekarnika odczekać aż całkowicie ostygnie i posypać cukrem pudrem. Polecam to ciasto całym sercem wychodzi z każdym owocem.
Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.
Wyszukaj przepis dla siebie
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Popularne w tym miesiącu
-
Robiliście - piekliście już kiedyś pasztet z cukinii ? jeżeli nie to z czystym sumieniem polecam wam upieczenie takiej wersji pasztetu będzi...
-
Co dziś u was w taki upał króluje w czas obiadowy ? ja przygotowałam kartacze i przyznam się bez bicia że to moje pierwsze kartacze w życiu ...
-
Zdradzę państwu przepis jak przygotować wątróbkę aby w czasie smażenia nie pryskała. Jesteście ciekawi ? w takim razie zabieram się za pisan...
-
Do Niedzielnej kawki kłaniają się pyszne drożdżówki wykonane na zsiadłym mleku z borówkami i kruszonką. Lubicie ? mogą być wykonane z dowoln...
-
Dziś z wielką przyjemnością zaproszę Państwa na pyszną surówkę obiadową z ogórków gruntowych którą nauczyła mnie była teściowa, jest to najs...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz