Reklama

Wyszukaj przepis

Zwykłe ciasto śliwkowe.

Sezon śliwkowy uważam za otwarty, uwielbiam śliwki węgierki w każdej postaci wczoraj upiekłam więc ciasto na dużą blachę.
 składniki : 3 szklanki mąki pszennej, 6 jajek, 2 szklanki cukru, 1,5 półtorej szklanki oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 cukier waniliowy, szczypta soli, 30 sztuk śliwek węgierek.
 wykonanie : Jajka zmiksować z cukrem na pulchną masę. Dodać resztę składników z opisu i wszystko dokładnie zmiksować do połączenia się składników. Wstawić na 10 minut do lodówki, w międzyczasie przygotować śliwki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wylać całe ciasto, na ciasto ułożyć śliwki skórką do dołu. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 80 minut w zależności od piekarnika, do suchego patyczka. Po wyjściu z piekarnika odczekać aż całkowicie ostygnie i posypać cukrem pudrem. Polecam to ciasto całym sercem wychodzi z każdym owocem.











Komentarze

Popularne posty