Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 16 października 2019

Babka z mąki kukurydzianej z jabłkami.

Kto nie ryzykuje ten nie pije szampana, ja jednak zaryzykowałam i mam pyszne ciacho.
 składniki : 200 g margaryny, 1,5 szklanki cukru, 5 jajek, 2 szklanki mąki kukurydzianej, 0,5 szklanki mąki pszennej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 - 4 jabłka, kilka kropel aromatu dowolnego.
 wykonanie : Do miski dodać margarynę z cukrem i aromatem ( dałam śmietankowy ), lekko zmiksować. Następnie dodać jajka, miksować do połączenia się składników. Do masy dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i zmiksować na jednolitą masę. W międzyczasie gdy piekarnik się rozgrzewa, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych jabłka. Do blaszki 40 * 12 wyłożonej papierem do pieczenia przełożyć ciasto. Na ciasto ułożyć jabłka pokrojone dowolnie ( ja połówki pokroiłam na 4 kawałki ). Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 minut i piec godzinę w zależności od piekarnika na rumiany kolor do suchego patyczka. Po ostudzeniu można obsypać cukrem pudrem. Ciasto wyszło pyszne i wilgotne a z jabłkami smak rewelacja.










2 komentarze:

Popularne w tym miesiącu