Buraczkowa na kurczaku.
Dziś się znowu kiepsko czuje i tylko zupkę ugotuje, jest pyszna bo czerwona do zjedzenia przeznaczona 😂.
składniki : 1 korpus z kurczaka ( mam swoje brojler ), 1 średnia marchew, 6 czubatych łyżek buraczków startych ze słoika ( mam swoje na zimę ), 2 łyżki natki pietruszki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków ), 1 mała śmietana, 1 łyżka cukru, ocet do smaku.
wykonanie : Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe, po chwili natkę pietruszki, gotować do miękkości ziemniaków. Jak już ziemniaki są miękkie dodać buraczki doprawić do smaku solą lub kto czym lubi, cukrem i octem. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy, zalać zupę zagotować. Uwielbiamy buraczkową w każdej postaci.
składniki : 1 korpus z kurczaka ( mam swoje brojler ), 1 średnia marchew, 6 czubatych łyżek buraczków startych ze słoika ( mam swoje na zimę ), 2 łyżki natki pietruszki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 2 liście laurowe, 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy i wielkości ziemniaków ), 1 mała śmietana, 1 łyżka cukru, ocet do smaku.
wykonanie : Do garnka wlać 1,5 litra wody dodać umyte mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa. Gdy mięso jest już miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liście laurowe, po chwili natkę pietruszki, gotować do miękkości ziemniaków. Jak już ziemniaki są miękkie dodać buraczki doprawić do smaku solą lub kto czym lubi, cukrem i octem. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy, zalać zupę zagotować. Uwielbiamy buraczkową w każdej postaci.
Jedna z moich ulubionych zup :)
OdpowiedzUsuńpięknie dziękuję
Usuń