Reklama

Wyszukaj przepis

Faworki z łezką.

Uwielbiam piec i wymyślać różności z gotowego ciasta francuskiego. Bardzo mnie to cieszy kiedy rodzinka zajada się takimi pysznościami.
 składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 150 g powideł śliwkowych lub marmolady, 1 jajko.
 wykonanie : Gotowe ciasto francuskie przeciąć w z dłuż na dwa paski. Następnie w poprzek paski po 4 cm, każdy pasek przeciąć przez środek. Przełożyć faworki. Na jedną część faworków położyć pół łyżeczki powideł i skleić w łezkę. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika. Zrobiłam z jednego ciasta ale jak ktoś spodziewa się większej ilości gości wystarczy podwoić produkty.









Komentarze

Popularne posty