Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

środa, 9 października 2019

Faworki z łezką.

Uwielbiam piec i wymyślać różności z gotowego ciasta francuskiego. Bardzo mnie to cieszy kiedy rodzinka zajada się takimi pysznościami.
 składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 150 g powideł śliwkowych lub marmolady, 1 jajko.
 wykonanie : Gotowe ciasto francuskie przeciąć w z dłuż na dwa paski. Następnie w poprzek paski po 4 cm, każdy pasek przeciąć przez środek. Przełożyć faworki. Na jedną część faworków położyć pół łyżeczki powideł i skleić w łezkę. Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec 20 minut w zależności od piekarnika. Zrobiłam z jednego ciasta ale jak ktoś spodziewa się większej ilości gości wystarczy podwoić produkty.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu