Reklama

Wyszukaj przepis

Kapuśniak z pieczarkami zabielany.

Dziś sobie zupki nagotuje, bo mnie w kręgosłupie kuje. Wymyślona ale bardzo smaczna nie spodziewałam się takiego efektu.
 składniki : 

2 ogonki wieprzowe lub inne mięso, 300 g słodkiej kapusty, 300 g pieczarek, 6 - 8 ziemniaków ( w zależności od gęstości zupy ), 1 duża marchew, 1 łyżka natki pietruszki, 5 ziarenek ziela angielskiego, 1 duży liść laurowy, szczypta pieprzu czarnego, 3 czubate łyżki śmietany 18 % moja z Piątnica.

 wykonanie : 

Do garnka wlać 2 litry wody dodać umyte ogonki lub inne mięso oraz marchew pokrojoną dowolnie, gotować do miękkości mięsa. Następnie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie oraz liść laurowy i gotować do miękkości ziemniaków. Gdy już ziemniaki są miękkie dodać poszatkowaną kapustę i oczyszczone pieczarki pokrojone dowolnie, gotować do miękkości kapusty i pieczarek. Następnie dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku ulubioną przyprawą w formie jarzynki lub czym kto lubi. Śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy, zalać zupę. Na koniec dodać szczyptę pieprzu czarnego. Zagotować. Polecam taką zupkę jeśli zostają wam pieczarki nie wielka ilość i nie wiadomo co z nimi zrobić 😂.






Komentarze

Popularne posty