Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

czwartek, 3 października 2019

Krupnik zabielany na żołądkach.

Dziś już serce mnie nie kuje więc se zupki ugotuje, moja rodzinka lepiej się poczuje gdy im zupka posmakuje.
 składniki : 500 g żołądków drobiowych kurzych, 2 średnie marchewki, 1 duży korzeń pietruszki lub kilka małych, 1 łyżka liści selera, 2 łyżki natki pietruszki, 4 ziarenka ziela angielskiego, 1 liść laurowy, 6 - 8 ziemniaków w zależności od gęstości zupy, 0,5 szklanki kaszy jęczmiennej średniej, 3 łyżki śmietany 18%.
 wykonanie : Do garnka wlać 2 litry wody dodać żołądki drobiowe ( moje są z zamrażarki ), marchew pokrojoną dowolnie oraz korzenie pietruszki, gotować do miękkości żołądków. Jak już żołądki są miękkie dodać ziemniaki pokrojone w kostkę, ziela angielskie, liść laurowy, liście selera i po chwili kaszę, gotować do miękkości ziemniaków i kaszy. W międzyczasie śmietanę rozprowadzić z wywarem od zupy. Gdy już ziemniaki są miękkie dodać natkę pietruszki i doprawić do smaku przyprawą jaką kto lubi lub solą, zagotować. Następnie zalać zupę śmietaną i ją zagotować. Zupa na żołądkach wyszła przepyszna.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu