Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

piątek, 25 października 2019

Pawie oczka.

Mam dziś dla was fajny pomysł na wykorzystanie ciasta francuskiego, kto go nie lubi chyba nie ma takich ludzi.
 składniki : 1 ciasto francuskie 300 g, 1 jajko, 0,5 słoika powideł śliwkowych.
 wykonanie : Gotowe ciasto pociąć na paski dowolnej grubości. Na każdy pasek posmarować cienką warstwę powideł lub kto co woli ( może być cynamon z cukrem, masą krówka itp. ). Zawijać dwa boki równocześnie do środka. Wyjdzie gotowe pawie oczko lub jak kto woli ślimaczek, cycuszki 😂. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem. Dla ozdoby można posypać czarnuszką. Wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 25 - 30 minut w zależności od piekarnika. Fajne ciastka dla dzieci i nie tylko. Dla większej ilości wystarczy zwiększyć ilość produktów.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu