Witam serdecznie. Gotuję jedzenie domowe i po domowemu, podobnie jak mój dziadek i mama. Do prowadzenia bloga kulinarnego namówiła mnie przyjaciółka oraz dzieci. Mam nadzieję, że Wam się spodobają moje dania i przepisy.

Wyszukaj przepis dla siebie

niedziela, 20 października 2019

Pieczone udka.

Obiadek z kuraka swojskiego, o wiele lepszy smak niż z kupnego.
 składniki : 2,5 kg ćwiartek z kurczaka, 2 łyżki przyprawy do mięsa, 2 czubate łyżki papryki słodkiej w proszku, 1 łyżka pieprzu cytrynowego, 1 łyżka majeranku.
 wykonanie : Swojskiego kurczaka podzielić na części. Ponacinać go. Obsypać przyprawami. Dokładnie wmasować w mięso aby wszystkie przyprawy w nie wchłonęły. Przełożyć do blaszki od piekarnika. Ustawić piekarnik na 180 minut i piec przez 2 godziny co jakiś czas przekręcając, następnie piekarnik nastawić na 220 stopni przykryć folią aluminiową i nadal piec do miękkości i za rumienienia, przekręcając co jakiś czas mięso, 15 minut przed końcem mięso oblewać tłuszczem z kurczaka. Podałam z ziemniakami i ogórek kiszony.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne w tym miesiącu