Reklama

Wyszukaj przepis

Ciasteczka dyniowe.

Dziś święto, Święto Zmarłych mam ich zawsze w pamięci ponieważ odeszli ciałem a nie duchem.
 składniki : 1 kostka margaryny tortowa, 6 łyżek cukru pudru, dowolny aromat ( dałam pomarańczowy fajnie się komponuje z dynią ), 4 szklanki mąki pszennej Mąka Basia, 6 łyżek puree z dyni, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 jajko, cukier kryształ ( do obsypania ciastek ).
 wykonanie : Do miski dodać wszystkie produkty i mąki 3 szklanki. Wyrobić wszystko dodając czwartą szklanki mąki aby się nie kleiło. Ciasto jest bardzo mięciutkie. Podzielić na dwie części. Rozwałkować każdą z części na dowolną grubość ( u mnie około pół centymetra grubości ). Wycinać ciasteczka foremkami. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować roztrzepanym jajkiem i obsypać cukrem kryształ. Piec w nagrzanym piekarniku na 180 stopni przez 20 minut w zależności od piekarnika do ładnego za rumienienia. Ciastka wyszły przepyszne i chrupiące.








Komentarze

Popularne posty